Minder seksueel geweld op datingapps: zou dat niet fijn zijn? Als het aan Tinder ligt, wordt dat de nieuwe realiteit. De datingapp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) slaan namelijk de handen ineen om de veiligheid van Nederlandse Tinder-gebruikers te verbeteren. Tegelijkertijd willen ze de slachtoffers van seksueel geweld de juiste zorg bieden. In een nieuwe samenwerking lanceert Tinder nu een educatieve campagne die vanaf vandaag tot 31 december in de app zichtbaar zal zijn voor alle Nederlandse gebruikers.
Seksueel geweld is een probleem
Seksueel geweld is onmiskenbaar een ernstig maatschappelijk probleem dat wereldwijd voorkomt. Het kan verwoestende gevolgen hebben, niet alleen voor de directe slachtoffers, maar ook voor hun families, gemeenschappen en de samenleving als geheel. Het gaat bovendien verder dan individuele incidenten; het weerspiegelt diepgewortelde ongelijkheden, machtsonevenwichtigheden en culturele normen die geweld en misbruik kunnen tolereren of zelfs normaliseren. En dat is niet zoals het hoort te zijn.
Seksueel geweld omvat elke vorm van ongewenst seksueel gedrag dat zonder je instemming aan je wordt opgelegd. Het is een daad waarbij je wordt gedwongen tot seksuele handelingen tegen je wil of zonder je toestemming. Seksueel geweld kan fysiek, verbaal, psychologisch of emotioneel zijn, en het kan voorkomen in verschillende contexten. Het kan gaan om verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie, gedwongen prostitutie, seksuele uitbuiting en meer.
Nare seksuele ervaring gehad?
Om gebruikers van de app beter voor te lichten over wat seksueel geweld precies is, en het CSG meer bekendheid te geven, zal Tinder een in-app Swipe Card tonen aan alle Nederlandse gebruikers. Met de Swipe Card wordt informatie gedeeld over seksueel geweld, waarbij gebruikers aanvullende informatie kunnen vinden op de website van het CSG.
Op de website van het CSG kun je lezen wat te doen na een nare seksuele ervaring en hoe het CSG kan helpen, bijvoorbeeld door het bieden van hulp. Daarnaast wil Tinder meer bekendheid genereren voor de telefonische hulplijn van het CSG (0800-0188), waar slachtoffers 24/7 terechtkunnen.
Rory Kozoll, SVP Product Integriteit bij Tinder, benadrukt dat veiligheid een prioriteit is en dat ze voortdurend samenwerken met deskundige partners om de veiligheidsfuncties uit te breiden. De samenwerking met het CSG is een waardevolle stap om het bewustzijn rondom veiligheid te vergroten en schadelijk gedrag op de app te voorkomen.
Het aanpakken van seksueel geweld vereist een gecoördineerde inspanning van de samenleving als geheel. Datingapps als Tinder spelen hierin een sleutelrol, omdat ze de plek faciliteren waar mensen elkaar leren kennen. Ze kunnen educatieve campagnes lanceren om gebruikers bewust te maken van seksueel geweld, instemming en respectvol gedrag. Door de lancering van de campagne laat Tinder in ieder geval zien dat het verantwoordelijkheid neemt. En dat is ook nodig, want dat is de enige manier om de veiligheid van gebruikers te kunnen waarborgen.
En op zoek naar meer?
Hookup apps zijn niet voor iedereen geschikt. Zijn onenightstands niet een hoge prioriteit voor jou? Zou je net zoveel liefde willen voelen als lust? En ben je niet op zoek naar een man voor een avond, maar voor de rest van je leven? Er is één datingapp waar je deze behoefte kunt vervullen.
Bekijk deze app