Het is een feit dat sommige gebruikers van datingapps zonder de beste bedoelingen lid worden. En dat geldt ook voor datingfraudeurs, mensen die je willen verleiden om iets van je af te kunnen pakken. Bij deze vorm van internetzwendel worden nietsvermoedende gebruikers van datingapps emotioneel gemanipuleerd door iemand die romantische interesse toont.
Al deze oplichters streven ernaar om snel een relatie met je op te bouwen om je vertrouwen te winnen. Meestal gebeurt dit door een verhaal te verzinnen waarna jij de enige bent die hulp kan bieden. In werkelijkheid is het verhaal compleet verzonnen. Deze oplichters willen alleen je geld of andere waardevolle bezittingen stelen.
Hoe herken je een datingfraudeur?
De meeste datingapps doen er veel aan om nepprofielen op te sporen. Alle grote apps hebben een team dat de klok rond werkt om verdachte profielen te onderzoeken. Met behulp van hun systemen krijgen ze een goed beeld van de mensen achter het profiel. En alle profielen waarvan gedacht wordt dat het om een datingfraudeur gaat, worden verwijderd door de app.
Desondanks is het altijd handig om te weten waar je op moet letten. Het is goed om de tekenen van een datingfraudeur te kennen zodat jij jezelf kunt beschermen. Als je match een van de volgende dingen doet, wees verstandig en houd er rekening mee dat je mogelijk wordt opgelicht.
1. Je match vraagt om geld
Datingapps zijn voor daten, chatten en relaties, absoluut niet financieel gewin. Als een match om geld vraagt, blokkeer het profiel dan meteen en meld het bij de app.
2. Je match vraagt om je hulp
Datingfraudeurs vertellen doorgaans hartverscheurende verhalen om je sympathie te winnen. Je match zit bijvoorbeeld in een noodsituatie en niemand behalve jij kan helpen. Of de huur moet betaald worden zodat de ander niet op de straat belandt. Wat het ook is: als je match je wil overtuigen om hulp te bieden, let dan goed op of het wel te vertrouwen is.
3. Je match vermijdt vragen
Als je nieuwe match niet veel over zichzelf vertelt, maar wel veel aan jou vraagt, blijf dan op je hoede. Geen vragen beantwoord is verdacht gedrag.
4. Je match wil snel van de datingapp af
Doorgaans willen fraudeurs op datingapps snel deze apps verlaten. Daarmee ontkomen ze aan de controles van de datingapp en kunnen ze relatief anoniem contact hebben via een andere app, zoals WhatsApp. Ga dus alleen van de datingapp af als je het vertrouwt.
5. Je match wil niet persoonlijk te ontmoeten
Als een match de neiging heeft om altijd een excuus te hebben wanneer je wilt afspreken, dan is het een teken dat de ander misschien niet is wie je denkt dat het is. Wees altijd voorzichtig als een match wel altijd wil chatten, maar nooit afspreken.
6. Je match gaat snel
Ondanks dat je elkaar nooit ontmoet hebt, gaat je match het al hebben over trouwen. Datingfraudeur geven je genegenheid om je vertrouwen te winnen. Door te beweren dat ze snel verliefd worden willen ze je overtuigen dat het echte liefde is. Maar dat is het niet – het is oplichting.
7. Je match verandert geregeld van stijl en toon
Als de berichten soms een andere toon of stijl hebben, kunnen er meerdere mensen samenwerken om je op te lichten. Let bijvoorbeeld op dezelfde woorden die steeds anders worden geschreven.
8. Je match woont op een grote afstand
Datingfraudeurs werken meestal vanaf een veilige, grote afstand. Niet alle langeafstandsrelaties zijn nep, maar oplichters zeggen daarentegen wel vaak dat ze in het leger zitten of op een booreiland werken.
En op zoek naar meer?
Hookup apps zijn niet voor iedereen geschikt. Zijn onenightstands niet een hoge prioriteit voor jou? Zou je net zoveel liefde willen voelen als lust? En ben je niet op zoek naar een man voor een avond, maar voor de rest van je leven? Er is één datingapp waar je deze behoefte kunt vervullen.
Bekijk deze app