maandag , 18 december 2017
Home / Nieuws / Exclusief / Exclusief – Tijdens carnaval is iedereen een beetje gay
Exclusief - Tijdens carnaval is iedereen een beetje gay
© annca - pixabay.com

Exclusief – Tijdens carnaval is iedereen een beetje gay

In het Zuiden van het land is het volop carnaval. Mensen gaan verkleed de straat op en tonen een paar dagen lang een karikatuur van zichzelf, of verbergen zich juist door eens in de huid van een ander te kruipen. Het gedrag tijdens dit van oorsprong Katholieke feest vertoont een opmerkelijke gelijkenis met dat van homo’s, of ze nu uit de kast zijn of niet.

Wanneer een jongen ontdekt dat hij meer naar andere jongens kijkt dan naar meisjes, komt hij in eerste instantie veelal in tweestrijd. Uit onzekerheid en angst voor reacties vanuit zijn omgeving, zet hij daarom spreekwoordelijk doorgaans een masker op. Hij zal doen alsof, door mee te praten over het vrouwelijk schoon en vooral niet te laten blijken dat zijn interesse eerder uitgaat naar de jongens die zich met hem omkleden in het gymlokaal. Tijdens carnaval trekken mensen erop uit en doen ze, in een poging hun dagelijks leven en de beslommeringen eromheen even te vergeten, ook graag alsof. Of ze nu piraat, cowboy, superman of Viking zijn, het gaat er allemaal om de realiteit even te ontvluchten.

Onder homo’s die uit de kast zijn, wordt het hele jaar door een soort carnaval gevierd. Shockerende of minstens opvallende outfits, make-up en extreme piercings of sieraden zijn niet zeldzaam in de meeste gaybars op een gemiddelde zaterdagavond. Bovendien hebben de meeste homo’s na hun coming-out een periode waarin ze uit de bocht vliegen en zich even geen houding weten te geven. Bewust of onbewust wil iedereen aan een bepaalde sociale verwachting voldoen en laten velen zich ertoe verleiden een stereotype na te leven, voordat ze daadwerkelijk zichzelf kunnen zijn. Tijdens carnaval wisselen hele dorpen speeksel met elkaar uit en ontstaat een recordaantal kortstondige romances. Een parallel met vervagende grenzen die we verder niet eens meer toelichten. Bovendien kennen we talloze heteromannen die zich tijdens carnaval eens of zelfs vaker als vrouw verkleed hebben.

De uitvergroting van persoonskenmerken lijkt een manier om je identiteit te bevestigen in een omgeving zonder vooroordelen, iedereen doet het immers. Namens GayOkay willen wij alleen maar zeggen dat een feest als carnaval niet nodig zou mogen zijn om jezelf te kunnen zijn en dat de vooroordelen meer zeggen over de mensen die ze uitspreken dan over de homo’s die ermee te kampen hebben. Je bent prachtig zoals je bent en krijgt de aandacht die je verdient ook wel zonder dat je buitensporig probeert op te vallen.

Misschien biedt dit artikel je daarnaast een origineel argument als je weer eens in een ongemakkelijke discussie verzeild raakt waarin je jouw homoseksualiteit en ‘het aanstootgevende gedrag tijdens de Canal Parade op de Gay Pride’ met tegenzin moet verdedigen? Vraag je gesprekspartner dan eens of hij/zij nooit carnaval heeft gevierd met een groene pruik op en zonnetjes op de wangen getekend? Of zij nooit schuldbewust de polonaise hebben gedanst en er schaamteloos van hebben genoten? Keihard meegezongen met YMCA van the Village People – dan is het ineens wel okay om dat leuk te vinden?! Genoten van de aandacht die ze trokken met hun extravagante kostuum?

Hebben zij nooit stiekem met een andere karikatuur staan zoenen en friemelen in het steegje achter de dorpskroeg?

Het blijft natuurlijk onze mening, maar het geeft wel stof tot denken. Of ze het nu leuk vinden of niet… Iedereen is een beetje homo tijdens carnaval en daar is niets mis mee!

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video’s en reviews.

Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Exclusief - Top 10 van Coming-out video's op Youtube

Exclusief – Top 10 van Coming-out video’s op Youtube

Het afgelopen jaar deden steeds meer mensen het: Uit de kast komen via Youtube. Wij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.