zondag , 19 november 2017
Home / Nieuws / Exclusief / Exclusief – Je eerste keer naar de gaybar, hoe werkt dat?
Exclusief - Je eerste keer naar de gaybar, hoe werkt dat?
© phio - pixabay.com

Exclusief – Je eerste keer naar de gaybar, hoe werkt dat?

Stel dat je nieuwsgierig bent, of misschien zelfs al vrij zeker weet dat je waarschijnlijk gay bent, dan zul je op een dag meer willen dan alleen maar vluchtig on-line contact. Om gelijkgestemden te ontmoeten, is een gaybar een goede optie. Omwille van privacy hebben dit soort bars vaak weinig inkijk vanaf de straatkant en dus vraag je jezelf misschien af wat daarbinnen dan gebeurt. Is het er net zoals in een normale kroeg, of moet je iets anders verwachten?

Als je nog nooit in een gaybar geweest bent, dan kan het zijn dat je een beetje drempelvrees hebt. Dat is ook niet zo gek, want je hoort er de wildste verhalen over. Met een beetje fantasie zou iedere homokroeg één groot sexpaleis zijn, waar je met kleren aan niet verder dan de garderobe komt. Gevoed door de media zou je kunnen denken dat iedere homoseksuele man in het weekend leren harnasjes met enorme spikes erop draagt. Dit soort plaatsen bestaat zonder meer, maar in de gemiddelde huis-, tuin- en keukenhomokroeg gaat het er een stuk rustiger aan toe. Wij lichten een tipje van de sluier voor je op.

Ervan uitgaande dat je niet in de Reguliersdwarsstraat begint, is het waarschijnlijk dat je een gesloten voordeur aantreft, waar je aan moet bellen. Dit is misschien wel het spannendste moment van de hele avond, zeker als je nog niet uit de kast bent. Mensen zouden je kunnen zien en geloof ons- ze zien je ook. Van binnen uit wordt namelijk bekeken wie er voor de deur staat, om ervoor te zorgen dat minder homolievende gasten buiten blijven. Eigenlijk is dit dus juist een geruststellend idee.

Je hoort de zoemer, duwt de deur open en komt, afhankelijk van de kroeg, een garderobe tegen. Hang je jas op, maak vooral vrienden met de faghag in de garderobe en koop wat muntjes indien vereist. Die borrel zal je tenslotte prima van pas komen om de zenuwen in bedwang te houden.

Eenmaal binnen voel je jezelf misschien wat ongemakkelijk, want alle ogen zijn op jou gericht. De meeste van dit soort bars kennen een hoog gehalte van vaste gasten, dus jij bent automatisch een nieuw gezicht dat op zal vallen. Of je de aandacht nu prettig vindt of niet, als je vooraf weet dat die er zal zijn hoef je jezelf er niet door te laten intimideren. We zijn allemaal door deze vleeskeuring geweest en zodra de volgende nieuweling binnenkomt, ben jij alweer naar de achtergrond verdwenen.

Zoek een plekje aan de bar en bestel je favoriete borrel. In de regel zijn bartenders in gaybars er goed op ingespeeld om jou op je gemak te stellen. Je bent natuurlijk niet de eerste jongen die voor het eerst bij hen aan de bar komt zitten en overduidelijk wat ongemakkelijk is. Na je eerste gesprekje met de barman, die je zal vragen waar je vandaan komt en of je hier al eerder geweest bent, heb je de kans om zelf je ogen de kost te geven. Kijk rustig rond en voel je vrij om eens ergens anders te gaan zitten als de kroeg daar groot genoeg voor is.

Pfoe, dat zit erop… Je bent officieel voor het eerst in een gaybar! Vanaf dit moment zul je opmerken dat er een aantal verschillen zijn met de meeste normale kroegen. Om te beginnen is het vaak net iets donkerder dan in de meeste bars. Dit is een direct gevolg van het ontbreken van grote ramen aan de straatkant. Mooi, dan kan die collega je ook niet zien zitten tijdens je avondje uit. Gays staan bekend om hun extravagantie, die je ook terug zult zien in decoratie en verlichting. Omdat de doelgroep beperkter is dan in een normale bar, zijn de meeste gaybars niet enorm groot. Toch hangt er vaak een lichtsysteem aan het plafond waar DJ Tiësto niet mee zou misstaan in de Ziggo Dome.

Terwijl de lichtshow de sfeer ten goede komt, zul je ook merken dat de muziek vaak aangepast is op de bezoekers. Er zijn natuurlijk Hollandse gaybars en heuse discotheken, maar in het merendeel van deze kroegen wordt je getrakteerd op een stevige dosis top40, disco, dance en gayclassics. Daarnaast mogen de iconen als Madonna en Lady Gaga ook niet ontbreken. We zouden de DJ’s echter tekort doen als we er niet bij zouden zeggen dat ze vaak de tofste remixen weten te vinden en zelf ook wel een aardig setje draaien.

De laatste afwijking zit hem in de enorme hoeveelheid thema-avonden. Mocht je deze nog niet op internet hebben uitgeplozen van tevoren, dan tref je op de toiletten waarschijnlijk posters genoeg van wekelijkse bingo’s, travestie-optredens en karaoke-avonden.

Over het toilet gesproken, moeten we je even een puntje van aandacht meegeven. Inmiddels ben je al bijna tot het meubilair verworden, maar de kans bestaat dat er een paar ogen is dat al sinds binnenkomst naar je staart. Misschien heeft hij je een drankje aangeboden, misschien een keer een vette knipoog gegeven. De kans bestaat dat jouw aanbidder, wanneer jij na de nodige biertjes het toilet bezoekt, je achterna zal komen. De één wil heel brutaal even kijken hoe je geschapen bent, de ander hoopt direct samen met jou een toilethokje in te duwen. Laat je hier niet door afschrikken, want de ongeschreven regels worden altijd gerespecteerd. Laat duidelijk blijken waar je wel of niet van gediend bent; nee is nee.

Uiteindelijk zul je ongetwijfeld met aantal nieuwe vrienden hebben gemaakt als je huiswaarts keert. Naast de extravagante barmannen, zijn namelijk ook veel van de gasten bovengemiddeld goed in het leggen van sociaal contact. Er wordt in de gaybar niet alleen ontzettend veel gedronken, maar misschien nog wel meer gelachen. Trakteer jezelf dus op een goede avond uit en voel je vooral niet tegengehouden om de dansvloer te betreden, er is altijd iemand die meer op zal vallen dan jij.

Tot slot geven we je graag nog de gouden tip: neem een vriendin in vertrouwen en ga samen met haar. Jij zult je meer op je gemak voelen en zij zal de avond van haar leven hebben. We hebben nog zelden een meisje of vrouw gehoord die niet graag in een homobar komt. De sfeer is voor hen tenslotte erg veilig, want de mannen willen niets van ze. Ze krijgen de kans om lekker ongegeneerd te dansen, tipsy te raken zonder domme dingen te doen en ze kunnen speciaal voor jou op knappe-mannenjacht. De dames krijgen doorgaans veel respect en zullen jou de week erop in negen van de tien gevallen vragen of ze wéér met je mee mogen gaan!

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Waarom homo's succesvolle Mollen zijn in %22Wie is de Mol?%22

Waarom homo’s succesvolle Mollen zijn in “Wie is de Mol?”

In het vijftiende seizoen van de hitserie Wie is de Mol? van AVROTROS staat NOS-Nieuwslezer Rik van …

8 reacties

 1. Robin van der Steijn

  Gewoon los gaan en genieten. Kon toen eindelijk mezelf zijn. En voelde me zo welkom!!

 2. Maurice Fonck

  Tja, ik ben drie keer gevraagd om naar een gaybar te gaan – en drie keer heb ik op het laatste moment afgezegd..

 3. Wicky Wicky

  Ben nog nooit geweest. Zou best wel een keer willen meemaken. Wie wil mij een keer meenemen?

 4. Richard VanderNiet

  Ik vraag me eigenlijk af wat er gebeurd als je al 40+ bent en vroeger wel sporadisch naar een gaybar bent geweest, maar dat het geen succes was en bovendien al jaren geleden.. Dan komt er nog bij dat ik niet snel een praatje aanknoop of het lastig vind om in gesprek te blijven (op internet praat ik met iedereen, maar irl is dat anders) en ook geen alcohol drink. De enige manier om er achter te komen is om te gaan, maar als het alleen een praatje met de barman en een ouder iemand wordt, dan betwijfel ik of ik weer zou gaan. (of als ik tussen een massa dronken en/of aangeschoten mannen en jongens belandt). Ben benieuwd of iemand zich hier in herkent.. 🙂

  • paulvandermolen

   Hihi ,tja als 40 plus ben je in dat wereldje al behoorlijk oud ,klinkt raar maar is zo.Ik ben nu 9 maanden nadat mijn vriend is overleden weer alleen en ga met mij 55 maar toch weer de stap wagen moet je toch ook doen groet paul uit Roermond.

 5. Wat een onzin verhaal !
  Tot nog toe kon ik nauwelijks verschil vaststellen tussen een gaykroeg en een reguliere tent.
  Ja het was er meestal veel gezelliger en ja je weet dat het er vol zit met nichten.
  En ja je weet dat de barjongen al een vriendje heeft.
  Maar niemand komt je narennen op de wc en aanbellen heb ik pas bij een kroeg meegemaakt. (die is inmiddels wegens pensioen van de eigennaar gesloten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.