zondag , 19 november 2017
Home / Nieuws / Binnenland / Exclusief: DondersRun in Barneveld (videoverslag)
Exclusief- DondersRun in Barneveld (videoverslag)
© Screenshot Youtube Gayokay.nl

Exclusief: DondersRun in Barneveld (videoverslag)

Een paar weken geleden ontstond tumult toen Jumbo besloot alle promotie omtrent Roy Donders en zijn juichpakken weg te halen uit het filiaal in Barneveld. Aanleiding was een aantal klachten van gereformeerde klanten, die aanstoot namen aan de achternaam en geaardheid van de Stylist uit het Zuiden. Al snel ontstond kritiek op het feit dat de actie uit de plaatselijke supermarkt werd verwijderd. Één van de initiatieven die ontstond was de DondersRun, een evenement om de Brabander een hart onder de riem te steken en te laten zien dat Barneveld zoveel meer is dan een ‘Refodorp’. GayOkay was erbij.

 

 

Barneveld heeft al langere tijd de reputatie van ‘Refodorp’, vanwege het relatief gezien grote aantal streng gelovigen dat er woont. De kerk is druk bezocht en de auto wassen of het gras maaien op zondag, dat is hier not done. Op een enkele horecazaak na is alles in Barneveld, 52 weken per jaar, op zondag gesloten. Koopzondag kennen ze hier niet en als we een deelnemer van de DondersRun moeten geloven, zal die er ook nooit komen.

De locatie en route van de DondersRun, welke wandelend, fietsend of hardlopend kon worden afgelegd, bleven tot het laatste moment geheim. Volgens de Facebookpagina die werd opgericht om het evenement te promoten, kon de locatie om veiligheidsredenen niet eerder bekend worden gemaakt. Met de veiligheid leek het wel snor te zitten, want de drie agenten die waren komen opdagen, hebben alleen maar toegekeken. Eventuele rellen of confrontaties met de gelovigen bleven uit. ‘Logisch ook, die komen heus niet, daar zijn zij veel te bang voor’  zei een deelnemer in een met PLUS-juichveren versierde scootmobiel.

‘Het is niet de bedoeling de hele boel op stang te jagen’, zo liet organisatrice Samantha Bos vooraf weten. Daarom voerde de route wél langs de Jumbo, maar niet langs de kerk. De Jumbo was op deze Tweede Pinksterdag natuurlijk gesloten, maar desondanks verzamelde zich er een aardig groepje deelnemers op en om de parkeerplaats van de supermarkt. Dit had misschien ook te maken met de Roy Donders worstenbroodjes die daar werden uitgedeeld.

Onder de lopers waren geen deelnemers in juichpakken te bekennen, deze schijnen echter ook pas vanaf 12 juni te worden uitgeleverd. Twee jonge deelnemers bedachten met hun oranje onesies van HEMA een goed alternatief.

 

Hema_Donderspak
Hema speelt handig in op het hele ‘Roy Donders’ schandaal

In totaal werd vooraf gerekend op 125 deelnemers. Hiervan bleek uiteindelijk de helft daadwerkelijk te zijn komen opdagen. De meeste aanwezigen zeiden positief tegenover de gelovigen te staan, maar te vinden dat iedereen elkaar in hun waarde moet laten. ‘Er wonen echt wel veel gereformeerden in Barneveld, maar we hebben hier ook zat lesbische dames en homoseksuele heren, zoals overal. Er valt wel eens iets voor, maar dit is toch gewoon ontzettend jammer’, zo reageerden twee fietsende vriendinnen op de vraag wat zij van het hele voorval omtrent de juichpakken vinden.

 

De actie werd gesteund door een aantal lokale ondernemers, waaronder IJssalon La Gallice. De ondernemer maakte speciaal voor de gelegenheid Roy Donders – ijs, dat gretig aftrek vond, ondanks de weersomstandigheden. Tijdens de inschrijving genoten de mensen nog van een stevig zonnetje, maar bij vertrek hadden donkere (donder?)wolken zich samengepakt boven Barneveld. Dit mocht de pret niet drukken, naar schatting een zestigtal deelnemers ging bij het startsein op pad.

weer_Barneveld
Donkere wolken boven Barneveld tijdens de Donders Run.

Zowel de organisatie als de deelnemers die we vroegen of dit ook gebeurd was als Roy hetero was geweest, antwoordden dat zij dachten van wel. Het zou voornamelijk de contradictie tussen ‘Donders’ (dat naar de duivel verwijst) en ‘goed’  zijn die niet lekker viel onder de kerkgangers. Wij van GayOkay willen daarom om een beetje compassie met Barneveld vragen de komende tijd. De lokale bevolking krijgt immers nog problemen met de verkoop van Duvel bier en doodgewone lucifers, om nog maar te zwijgen over het afschaffen van ‘donderdag‘.

 

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Disney serie komt met eerste coming-out ooit (video)

Disney serie komt met eerste coming-out ooit (video)

De eerste coming-out scene ooit in een Disney serie. In de serie Andi Mack, dat …

5 reacties

 1. Jammer dat de geaardheid van Roy Donders er weer wordt bijgehaald. Dat was een veronderstelling van Céline Blom die op geen enkele wijze een rol heeft gespeeld in de discussie. Maar kennelijk heeft mevrouw Blom zo haar eigen agenda. Over negatieve beeldvorming van Barneveld gesproken. Triest.

  • Beste Coornhert,

   Bedankt voor uw reactie. Wij zijn ons terdege bewust van het feit dat assumptie tot grote misverstanden zou kunnen leiden. Vandaar ook dat wij met plezier inhoudelijk op uw aangedragen punten reageren en één en ander in het juiste perspectief willen plaatsen;

   De geaardheid van Roy Donders is in dit geval niet door mevrouw Blom als oorzaak geïmpliceerd. Zij zei zelfs, zoals ook in het artikel te lezen valt, te denken dat hetzelfde gebeurd zou zijn wanneer hij hetero was geweest. De oorzaak lag in haar ogen voornamelijk in de slogan, waarin ‘Donders’ als ‘goed’ bestempeld werd.

   Het vermoeden dat de geaardheid van Donders een rol speelde, komt voort uit een nieuwsartikel van Nieuws.nl, zoals eerder uitgelegd en gepubliceerd in dit artikel.

 2. Misschien even wat feiten checken voordat onzin wordt opgeschreven: natuurlijk heeft Barneveld gewoon koopavond, elke vrijdag.

  • Uw tweede opmerking over het controleren van feiten is overigens deels terecht, hier had namelijk ‘koopzondag’ in plaats van ‘koopavond’ moeten staan. Het betrof in dit geval een fout in de tekst, geen gebrek aan fact-checking. Wij hebben dit desondanks inmiddels aangepast.

 3. Beste beheerder, het feit dat juist mevrouw Céline Blom de suggestie van Roy Donders geaardheid via Telegraaf-TV de wereld in heeft geholpen geeft deze kwestie toch een nare smaak. De berichtgeving op uw website laat maar weer eens zien dat zo’n uitspraak een eigen leven gaat leiden en onuitroeibaar is. Dat mag mevrouw Blom zich wel aantrekken, zeker als zij beweert dat ze graag iets wil doen aan de negatieve beeldvorming van Barneveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.