Dondersrun in Barneveld – Een paar weken geleden ontstond tumult toen Jumbo besloot alle promotie omtrent Roy Donders en zijn juichpakken weg te halen uit het filiaal in Barneveld. Aanleiding was een aantal klachten van gereformeerde klanten. Die namen aanstoot aan de achternaam en geaardheid van de Stylist uit het Zuiden.
Dondersrun in Barneveld – Al snel ontstond kritiek op het feit dat de actie uit de plaatselijke supermarkt werd verwijderd. Één van de initiatieven die ontstond was de DondersRun. Een evenement om de Brabander een hart onder de riem te steken. En te laten zien dat Barneveld zoveel meer is dan een ‘Refodorp’. GayOkay was erbij.
Barneveld heeft al langere tijd de reputatie van ‘Refodorp’. Dit vanwege het relatief gezien grote aantal streng gelovigen dat er woont. De kerk is druk bezocht en de auto wassen of het gras maaien op zondag, dat is hier not done. Op een enkele horecazaak na is alles in Barneveld op zondag gesloten. Koopzondag kennen ze hier niet en als we een deelnemer van de DondersRun moeten geloven, zal die er ook nooit komen.
De locatie en route van de DondersRun bleven tot het laatste moment geheim. Volgens de Facebookpagina kon de locatie om veiligheidsredenen niet eerder bekend worden gemaakt. Met de veiligheid leek het wel snor te zitten, want de drie agenten die waren komen opdagen, hebben alleen maar toegekeken. Eventuele rellen of confrontaties met de gelovigen bleven uit. ‘Logisch ook, die komen heus niet, daar zijn zij veel te bang voor’ zei een deelnemer in een met PLUS-juichveren versierde scootmobiel.
Niet langs de kerk
‘Het is niet de bedoeling de hele boel op stang te jagen’. Zo liet organisatrice Samantha Bos vooraf weten. Daarom voerde de route wél langs de Jumbo, maar niet langs de kerk. De Jumbo was op deze Tweede Pinksterdag natuurlijk gesloten. Maar desondanks verzamelde zich er een aardig groepje deelnemers op en om de parkeerplaats van de supermarkt.
Dit had misschien ook te maken met de Roy Donders worstenbroodjes die daar werden uitgedeeld. Onder de lopers waren geen deelnemers in juichpakken te bekennen. Deze schijnen echter ook pas vanaf 12 juni te worden uitgeleverd. Twee jonge deelnemers bedachten met hun oranje onesies van HEMA een goed alternatief.
Deelnemers
In totaal werd vooraf gerekend op 125 deelnemers aan de Dondersrun in Barneveld. Hiervan bleek uiteindelijk de helft daadwerkelijk te zijn komen opdagen. De meeste aanwezigen zeiden positief tegenover de gelovigen te staan, maar te vinden dat iedereen elkaar in hun waarde moet laten. ‘Er wonen echt wel veel gereformeerden in Barneveld, maar we hebben hier ook zat lesbische dames en homoseksuele heren, zoals overal. Er valt wel eens iets voor, maar dit is toch gewoon ontzettend jammer’, zo reageerden twee fietsende vriendinnen op de vraag wat zij van het hele voorval omtrent de juichpakken vinden.
De actie werd gesteund door een aantal lokale ondernemers, waaronder IJssalon La Gallice. De ondernemer maakte speciaal voor de gelegenheid Roy Donders – ijs, dat gretig aftrek vond, ondanks de weersomstandigheden. Tijdens de inschrijving genoten de mensen nog van een stevig zonnetje, maar bij vertrek hadden donkere (donder?)wolken zich samengepakt boven Barneveld. Dit mocht de pret niet drukken, naar schatting een zestigtal deelnemers ging bij het startsein op pad.
Dondersrun in Barneveld – Zowel de organisatie als de deelnemers aan de Dondersrun in Barneveld die we vroegen of dit ook gebeurd was als Roy hetero was geweest, antwoordden dat zij dachten van wel. Het zou voornamelijk de contradictie tussen ‘Donders’ (dat naar de duivel verwijst) en ‘goed’ zijn die niet lekker viel onder de kerkgangers. Wij van GayOkay willen daarom om een beetje compassie met Barneveld vragen de komende tijd. De lokale bevolking krijgt immers nog problemen met de verkoop van Duvel bier en doodgewone lucifers, om nog maar te zwijgen over het afschaffen van ‘donderdag‘.
Discussie over post