In Nederland mogen ambtenaren niet langer weigeren om huwelijken van homoseksuele stellen te voltrekken. Een wetsvoorstel die de “weigerambtenaren” afschaft is met een grote meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen.
Het wetsvoorstel werd in gediend door de D66-Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra en verbiedt gemeenten om nieuwe weigerambtenaren in dienst te nemen. Gemeenten waar al weigerambtenaren werken krijgen nu ook de mogelijkheid om deze ambtenaren te ontslaan of een andere baan aan te bieden. Ze zijn dit echter niet verplicht. Ambtenaren die het homohuwelijk niet willen voltrekken kunnen echter niet meer aangenomen worden.
Een zeer ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50Plus, OSF en Partij voor de Dieren en de CDA-senator Wopke Hoekstra stemde dinsdag vóór het wetsvoorstel.De christelijke partijen ChristenUnie en SGP stemden tegen.
Volgens D66 moeten ambtenaren neutraal zijn en mogen ze dus geen onderscheid maken op grond van de hetero- of homoseksuele geaardheid van de stellen die voor hen verschijnen. Iedereen mag gewetensbezwaren hebben, maar als ambtenaar moet je in de eerste plaats de wet uitvoeren. Gelijke behandeling is een belangrijk recht en moet voor iedereen gelden”, aldus Dijkstra.
De Nederlandse homobelangenorganisatie COC is ”bijzonder gelukkig” met de brede steun voor de afschaffing van de weigerambtenaar. Het afschaffen van de weigerambtenaar is al sinds de openstelling van het homohuwelijk in 2001 één van de strijdpunten voor het COC.
COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven’. “Of je nu homo, hetero, lesbisch of biseksueel bent, als je trouwt moet je kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert”, aldus Ineke. Ze gaat nog wel proberen of er iets valt te doen aan alle zittende weigerambtenaren. Volgens schatting van het COC telt Nederland nu 87 weigerambtenaren in 48 gemeenten.
Discussie over post