zondag , 19 november 2017
Home / Tips / Film / TV / Review – Bridegroom (documentaire)
Review - Bridegroom (documentaire)
© Google Images / Bridegroom movie

Review – Bridegroom (documentaire)

Via oude homevideo’s en interviews met familie en vrienden worden we meegenomen door de jeugd van ieder afzonderlijk. Tom komt uit een welvarend huishouden en is succesvol en geliefd in eigenlijk alles wat hij doet. Shane groeit op in Kalispell, een klein conservatief plaatsje waar hij wordt opgevoed door zijn alleenstaande moeder. In tegenstelling tot Tom komt hij niet ongeschonden door zijn jonge jaren. Hij heeft weinig vrienden, last van paniekaanvallen en lijkt al jong te beseffen dat hij homo is. Ook zijn omgeving pikt dit op en Shane wordt al snel mikpunt van spot en homohaat.

 

Op een avond, als hij eigenlijk al in bed moet liggen, kijkt hij stiekem mee over zijn moeders schouder, terwijl zij televisie kijkt. Als hij ziet hoe de hoofdrolspeler in Philadelphia door AIDS getroffen wordt en daar uiteindelijk aan sterft, is het hek van de dam. Crone is er van overtuigd dat hij, beseffende dat hij homo is, ook AIDS heeft. Nog voor hij gaat puberen heeft hij al meerdere keren 911 gebeld om te melden dat hij zal sterven. Wat volgt zijn jaren vol worstelingen met zichzelf en een diepe depressie. Zijn moeder wordt tot het uiterste gedreven, maar houdt stand en probeert zo goed en zo kwaad als het kan om Shane zijn weg te laten vinden.

Shane sluit vriendschap met een klasgenoot en ontwikkelt een sluimerende verliefdheid. Hij besluit om de jongen een brief te schrijven, die volgens zijn zus in de documentaire ‘erg beleefd was en geen enkele vulgaire opmerking omvatte.’ De invloedrijke ouders van de jongen, die geen wederzijdse gevoelens bleek te hebben, maken Shane het leven daarna bijna onmogelijk. Hij wordt geweerd van schoolreisjes en kan niet meer actief deelnemen aan de gemeenschap. Als hij afstudeert, steunt zijn moeder hem dan ook direct bij zijn besluit om te vertrekken naar Los Angeles.

We gaan met Crone op reis, als hij heel Amerika doorkruist om zijn droom waar te maken en in de entertainmentindustrie te gaan werken. In beeld schetsen vrienden die hij onderweg maakte een beeld van een jongen die eindelijk vrij was, maar nog geen idee had wat er van hem moest worden.

“Alles wat ik wilde was iemand leren kennen die me zou begrijpen”

Crone weet een baantje te regelen en gaat aan het werk achter de schermen van de entertainmentwereld. Hij breidt zijn netwerk uit en komt onder de mensen. Al snel wordt hij door een wederzijdse kennis voorgesteld aan een jongen. De ontmoeting met Tom is vooropgezet en zonder dat de twee het weten worden ze aan elkaar gekoppeld. Bridegroom is op dat moment presentator van het programma The X-effect en ziet eruit om op te vreten.

Binnen no-time worden de twee heimelijk verliefd op elkaar en spenderen ze iedere minuut die ze maar kunnen samen. Ze starten een bedrijf in Public Relations en Social Media en bloggen er fanatiek op los. De videoblogs die de jongens toen maakten zorgen ervoor dat we nog een kijkje kunnen nemen in de Amerikaanse droom die de jongens beleefden. Hun reisjes samen, te gekke uitstapjes, autoritjes en feestdagen, het is allemaal gedocumenteerd. Tom blijkt bovendien over een ruim bovengemiddelde zangstem te beschikken en zijn muziek is meer dan eens te horen onder de beelden.

Naast het bedrijf koopt het duo een huis en adopteren ze een hond. De moeder en overige familie van Shane heeft geen enkele moeite met het feit dat hij homo is en Tom wordt direct omarmd in de familie. De ouders van Tom zijn minder te spreken over de seksuele voorkeur van hun zoon. Als Tom op kerstavond naar huis vliegt om bij zijn ouders uit de kast te komen, volgt de nachtmerrie van iedere homoseksuele jongen die aan de vooravond van zijn coming-out staat. Bridegrooms vader belt Shane en bedreigt hem, omdat hij degene zou zijn die hun zoon gay gemaakt heeft.

Eenmaal thuis lijkt Toms moeder na enige tijd bij te draaien en ze komt zelfs bij het koppel logeren. Foto’s laten zien dat ze het prima kan vinden met Shane en het lijkt er dan ook op dat het enkel Toms vader is die volhardt in zijn afschuw.

Op een avond begin mei 2011 gaat Tom met een vriendin in haar appartement het dak op om wat foto’s van haar te maken. Terwijl zij lachen en het naar hun zin hebben, verschijnen de berichtjes over en weer tussen Shane en Tom in beeld. “Niet te dicht bij de rand Tom, ik meen het” stuurt Shane nog, maar dat heeft niet mogen baten. We hielden het al niet droog, maar in de vijf minuten die volgen voelt het alsof we lucht tekort komen, alsof we door Badr Hari in onze maag getrapt zijn.

Alsof het ondenkbare, tragische ongeluk nog niet genoeg ellende is die wordt uitgestort over Shane, volgt daarna de ene afschuwelijke ervaring na de andere. Crone mag in het ziekenhuis niet bij zijn vriend, omdat hij officieel niet als familie of partner wordt beschouwd. Bridegrooms moeder komt over en blijkt haar afkeer te hebben hervonden. Terwijl ze alle spullen van Tom wil zien, krijgen we de indruk dat iedere sentimentele waarde die Shane eraan zou kunnen hechten haar niets kan schelen. Ze vertrekt abrupt als Toms lichaam wordt vrijgegeven en zegt contact te houden voor de uitvaart.

Dan blijft het stil.

Via een jeugdvriend van Tom komt Crone erachter dat hij geweerd wordt van de uitvaart van zijn vriend. De locatie is geheim en een familielid van Tom laat Shane telefonisch weten dat hij beter weg kan blijven, met een fysieke bedreiging als motivatie. Aanwezigen vertellen in beeld hoe het tijdens de uitvaart leek alsof Shane nooit bestaan had. Zes jaar van Toms leven met hem werden volkomen genegeerd, alsof de familie het wilde ontkennen.

Na het overlijden van Tom heeft Shane een videoclip van tien minuten gemaakt; ‘It could happen to you’. De clip ging viral op YouTube en als je hem al ooit gezien hebt, herken je ongetwijfeld het verhaal.

It could happen to you :

Nu is er dan eindelijk de documentaire, die antwoord geeft op veel vragen en weet te boeien van het begin tot het einde. Het is het waargebeurde verhaal van een tragisch eind aan een ontzettend mooi leven dat de twee samen beleefden. Afgezien van de tragedie is Crone erin geslaagd om ook veel leuke momenten, oprechte vriendschappen en herkenbare situaties in de documentaire te laten zien. Terwijl de film een duidelijk statement is voor erkenning van het homohuwelijk, is het een eye-opener op nog veel meer vlakken. Niet alleen zal iedere romanticus jaloers zijn op de relatie die deze twee zielsverwanten hadden, er is ook ruimte voor hoop, passie, trots, normen en waarden in de anderhalf uur durende docu.

Bijzonder om nog even aan te halen is de hoog bejaarde overgrootmoeder van Shane, die zich in een interview uitlaat over mensen met een afkeer van homofilie. Waar het op neerkomt is dat ze zegt “Wie het niet begrijpt heeft pech, die moet gewoon opdonderen.” In lijn met haar gedachtegoed blijft ook de quote “love is love” hangen en is er een gebaar voor homo’s die niet graag publiekelijk affectie tonen, tap, tap, tap.

 

“Love is love. – Tap, tap, tap”

Hieronder de trailer van de Documentaire ‘Bridegroom’ :

Wat ons betreft een documentaire die iedereen absoluut gezien moet hebben! De docu is in Nederland beschikbaar via Netflix.

Via oude homevideo's en interviews met familie en vrienden worden we meegenomen door de jeugd van ieder afzonderlijk. Tom komt uit een welvarend huishouden en is succesvol en geliefd in eigenlijk alles wat hij doet. Shane groeit op in Kalispell, een klein conservatief plaatsje waar hij wordt opgevoed door zijn alleenstaande moeder. In tegenstelling tot Tom komt hij niet ongeschonden door zijn jonge jaren. Hij heeft weinig vrienden, last van paniekaanvallen en lijkt al jong te beseffen dat hij homo is. Ook zijn omgeving pikt dit op en Shane wordt al snel mikpunt van spot en homohaat.   Op een…
Review Bridegroom - 9.5

9.5

Deze documentaire moet je hebben gezien!

User Rating: Be the first one !

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Hunk gaat naakt in Hongaarse ‘Big Brother’ – NSFW

Hunk gaat naakt in Hongaarse ‘Big Brother’ – NSFW

Als je denkt dat het er in Tempation Island heet aan toe gaat dan heb …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.