zondag , 19 november 2017
Home / Tips / Dating / De eerste date: 10 waarschuwingen die je als gay niet mag negeren
De eerste date: 10 waarschuwingen die je als gay niet mag negeren
© AJEL - Pixabay.com

De eerste date: 10 waarschuwingen die je als gay niet mag negeren

Je staat op het punt om die knappe jongen die je on-line of via een wederzijdse vriend hebt leren kennen voor het eerst te ontmoeten. Het is tijd voor de cruciale eerste date. Je kijkt er al dagen naar uit en hebt er ontzettend veel zin in. Je kijkt nog eens diep in de spiegel en denkt bij jezelf;

“ Zal hij me leuk vinden? Wat moet ik aantrekken? Ruik ik niet uit mijn mond? Vallen mijn love-handles niet teveel op?”

De eerste date kan nogal een uitdaging zijn. Vooral homo’s die nieuw zijn op dit vlak of die een langere tijd uit de roulatie zijn geweest is dit vaak het geval. Op basis van gesprekken met jongens die voorheen single waren en nu een langetermijn relatie hebben en een handjevol gay bloggers hebben we onderstaande adviezen voor je samengesteld.

Hij is na lange tijd nét weer vrijgezel.

Deze eerste tip lijkt nogal voor de hand te liggen, maar in werkelijkheid blijken veel mannen zich erop te betrappen dit signaal te negeren. Als een homo zegt dat hij net uit een ‘langdurige relatie’ komt, dan wil de definitie hiervan nog wel eens afwijken van de uitleg hetero’s eraan geven. Voor sommigen lijkt een verkering van 6 weken al een eeuwigheid. Als vuistregel kun je aanhouden dat een relatie van twee jaar of meer een goede maatstaf is om als ‘ langdurig’ te bestempelen.

Hierbij is het volgende belangrijk – hoe lang is hij uit zijn homoseksuele relatie? Als hij vijf jaar samen was met zijn ex en nu weer twee maanden vrijgezel is, dan is hij hoogstwaarschijnlijk nog niet toe aan een nieuwe relatie. Het duurt wel even voor iemand weer emotioneel beschikbaar is en bovendien ben is hij niet direct weer capabel om een stabiele relatie op te bouwen met iemand anders. Als hij nog samenwoont met zijn ex, maar claimt “we wonen nog samen, maar hebben geen relatie meer”, of iets in die richting, dan moet je maken dat je wegkomt.

Een paar extra alarmbellen op dit gebied;

 • Hij zegt meer dan eens dat je hem aan zijn ex doet denken tijdens de eerste date.
 • Hij praat de hele date alleen maar over zijn ex of noemt jou bij zijn naam (rennen!!)
 • Hij vertelt je dat hij op zoek is naar een serieuze relatie (goed onthouden: daar is hij net uit)
 • Hij doet te hard zijn best en het lijkt wel alsof jullie twee al jaren samen zijn.

 Lees ook – Tips om een faker te herkennen tijdens het daten

Hij kijkt naar en flirt met andere jongens

Jahoor, ook jij zou dit altijd doorhebben. Toch missen meer jongens dan je denkt dit duidelijke signaal dat er iets niet goed zit. Als je een echte date hebt met hem en je merkt op dat hij steeds jongen van top tot teen checkt, met ze flirt of allebei, dan kun je er vrij zeker van zijn dat dit niets gaat worden. Er is nog een kleine kans dat hij indruk op je probeert te maken door te laten zien dat hij aantrekkelijk is voor anderen, maar zit je daar echt op te wachten?

Een andere mogelijk is dat hij je gewoon niet ziet zitten. In plaats van zijn rug te rechten en je eerlijk te vertellen dat je niet helemaal bent wat hij zoekt, spendeert hij zijn avond met alle aanwezigen, behalve met jou. Als dit het geval is, dan heb je een slechte avond en waarschijnlijk wil je dit ook niet zien, maar het is natuurlijk een ontzettend slecht vooruitzicht voor een eventuele langdurige relatie.

Wat vergelijkbare signalen;

 • Hij zit continu op Facebook, Twitter of Grindr
 • Hij zegt tegen je hoe knap die jongen aan de bar is tijdens jullie eerste date.

Hij wil naar een gaybar

Misschien opnieuw iets wat voor de hand ligt, maar het vermelden waard. Als hij voor jullie eerste date wil afspreken in een gaybar, is hij waarschijnlijk niet jouw prins op het witte paard. Hetzelfde geldt als hij direct nadat jullie je eerste date – zoals een kop koffie of een diner’tje – hebben gehad, richting de gaybar wil. Het is een waarschuwing die schreeuwt dat deze jongen niet voor de lange termijn gaat zijn. De reden is dat de eerste date erom moet draaien dat je elkaar leert kennen. Als hij nu al de behoefte heeft om geëntertaind te worden in een gaybar, op jullie eerste date, dan heeft het er alle schijn van dat hij er niet klaar voor is om zich op jou of op een relatie te focussen. Sommige mensen zijn het hier misschien niet mee eens, doe ermee wat je wilt.

Aanverwante tekenen aan de wand;

 • Hij vertelt je dat hij ‘altijd in de gaybar date’
 • Hij lijkt te hunkeren naar aandacht en zoekt steeds een publiek
 • Al zijn facebookfoto’s zijn genomen in bars en clubs met roze neonlicht.

 

Hij drinkt veel te snel veel te veel

‘Te veel’ en ‘te snel’ zijn natuurlijk subjectieve begrippen en worden door iedereen anders ingevuld. Als de snelheid of hoeveelheid waarmee hij de wijntjes wegtikt je opvalt, is het toch de moeite waard hier even bij stil te staan. Als je het gevoel krijgt dat hij het ene na het andere glas alcohol naar binnen kiept of als hij jou aanmoedigt om hetzelfde te doen – wegwezen!

Er is natuurlijk niets mis met gezellig borrelen op een eerste date, maar als je de indruk krijgt dat hij niet kan functioneren zonder ladderzat te worden, dan zal hij waarschijnlijk niet je droomman zijn of worden. Hetzelfde geldt wanneer hij stoned op jullie eerste date verschijnt. Maak dat je wegkomt.

Andere addertjes onder het gras;

 • Hij wil samen high worden
 • Hij houdt maar niet op over zij party-gedrag
 • Je hoort elke drie minuten “yolo” uit zijn mond komen.

 

Hij is minder dan een jaar afgekickt

Een jongen die herstellende is van een verslaving moet je toejuichen en steunen. Dat betekent alleen niet dat hij klaar is om te daten, laat staan voor een relatie. Binnen de meeste rehabs worden herstellende verslaafden aangeraden om 12 maanden niet op zoek te gaan naar de liefde.

De termijn is niet bindend of zaligmakend, maar wordt wel algemeen gehanteerd. Er zijn tal van redenen te noemen, maar de eerste is dat de persoon in kwestie zich moet richten op het afkicken en zijn herstel. Daarnaast is de balans in iedere verhouding die je met hem aangaat verstoord en voor je het weet verlies je jezelf in de rol van hulpverlener. Dit is een discutabele rode vlag, maar als je het signaal negeert heb je veel kans op een hoop teleurstelling en verdriet voor beide partijen.

Hij is onbeschoft tegen de bediening

Als jouw date zich respectloos of onbeleefd gedraagt tegen de ober, barman of kaartverkoper bij de bioscoop, dan toont hij zijn ware aard. Hij laat daarnaast zien dat hij een regelrechte eikel is en dat hij zich totaal niet afvraagt of zijn gedrag jou misschien wel een ontzettend ongemakkelijk gevoel bezorgt. Als de jongen die met jou op jullie eerste date gaat anderen als oud vuil behandelt, hoe denk je dan dat hij vroeger of later met jou om zal gaan?

Nog een paar gillende sirenes;

 • Hij lijkt nogal een kort lontje te hebben en ontploft bij het minste geringste
 • Als hij met jou of anderen praat, zegt hij geen ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’
 • Hij commandeert mensen alsof hij de baas is in de tent.

Hij zegt dat hij ‘meer hetero’ is

Als je een homo hoort zeggen dat hij zich ‘hetero gedraagt’ of ‘meer hetero is’, moet je jezelf zorgen maken. Er is een groot verschil tussen mannelijk zijn en je mannelijk gedragen. In het laatste geval probeert hij zich anders voor te doen dan hij is. Als iemand zichzelf betitelt als ‘straight-acting’, wat betekent dat dan überhaupt? In essentie geeft iemand die gay is ermee aan dat hij diep van binnen in meerdere of mindere mate een afkeer van homo’s heeft. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er voldoende homoseksuele jongens zijn die door bijvoorbeeld een gespierd lichaam een mannelijke uitstraling hebben en waarvan hun seksuele voorkeur er niet direct vanaf druipt. Dat gezegd hebbende, moet je extra alert worden op het moment dat hij een dergelijke uitspraak doet tijdens jullie eerste date. Het wordt nog gevaarlijker als je het gevoel krijgt dat hij zich overmatig als hetero probeert te profileren naar mensen om jullie heen tijdens de date.De kans is in dit geval groot dat deze jongen niet samen met jou oud zal worden. Bij al jouw dromen en verlangens op het gebied van jullie liefdevolle – homoseksuele – relatie/samenwonen/huwelijk/ouderschap en alles eromheen in jullie leven dat je vol trots met de wereld wilt delen, zal hij zich hoogstwaarschijnlijk schamen voor de buitenwereld.

Meer rimpels aan de oppervlakte;

 • Hij benadrukt zijn geloof en zegt er nadrukkelijk bij dat dit homoseksualiteit afkeurt
 • Hij neemt je in vertrouwen en zegt ‘in de war’ te zijn over zijn seksuele voorkeur. (zet het op een lopen!)

 

Hij wil onmiddellijk met je naar bed

Krijg je tijdens jullie eerste date het gevoel dat de jongen waar je mee bent jou alleen maar uit de kleren probeert te krijgen en met je het bed in wil duiken? Dan is er waarschijnlijk iets mis, maar het is op zijn minst een goede indicatie dat je potentiële toekomstige lover alleen maar uit is op seks en dus niet op zoek is naar een relatie.

Deze waarschuwing is absoluut niet bedoeld om te oordelen, maar in plaats daarvan juist om je erop te wijzen dat je zijn daadwerkelijke bedoelingen moet zien te achterhalen. Er is tenslotte niets mis met een kortstondig spannend avontuurtje, maar als jij oorspronkelijk met een ander idee de eerste date in ging, blijf je waarschijnlijk met een vervelende nasmaak zitten. Was je tenslotte niet naar ‘iets meer’ op zoek..?

Acties die zijn intenties kunnen verraden;

 • Terwijl jullie elkaar een afscheidszoen geven, reikt zijn hand richting het Zuiden
 • Hij praat te snel en te veel over posities in bed (top, versa, bottom)

 

Hij praat teveel over zichzelf

Op je eerste date is het natuurlijk en menselijk om over jezelf te praten – tot op zekere hoogte. Als de jongen aan de andere kant van het bistrotafeltje echter maar doorgaat en doorgaat over zijn leven, zijn baan, zijn auto, zijn familie, zijn katten, zijn…, zijn zijn zijn et cetera, dan is er een fikse kans dat jullie niet de beste match zijn. Als hij maar doorratelt, dan kun je daaruit opmaken dat hij zichzelf ontzettend interessant vindt, maar – nog belangrijker – dat hij niet de moeite neemt om iets over jou te weten te komen.

Bijkomende voorbodes;

 • Hij vraagt weinig of niets over jou tijdens de eerste date
 • Hij heeft je het gevoel dat je steeds aan zijn standaard moet voldoen
 • Hij vergelijkt jullie levens, waarbij het erop lijkt dat hij wil ‘winnen’
 • Hij kan het niet laten om te vertellen met welke bekendheden of vooraanstaande mensen uit de buurt hij bevriend is
 • Hij kijkt véél teveel in de weerspiegeling van de lepel naar zijn spiegelbeeld

 

Je negeert alle signalen omdat je hem zo knap vindt

Heb je door zijn imposante spierbundels, charmerende houding en innemende glimlach geen enkel moment stil gestaan bij de mogelijke bovenstaande signalen? Dan ben je niet de eerste en niet de enige! Geeft hij je een overmatig gevoel van onzekerheid, omdat je het idee hebt dat hij gewoon té knap is voor jou? Krijg je ook maar enig moment een negatief gevoel dat je herkent uit het verleden, van een moment waarop jij je niet op je gemak voelde? Dan is dat de belangrijkste waarschuwing.

Teveel mannen staren zich blind op het uiterlijk en komen uiteindelijk in een pijnlijke, onmogelijke situatie terecht waarin ze uiteindelijk beseffen dat ze een eenzijdige relatie zijn aangegaan. Wees je bewust van het gevoel dat jij krijgt van zijn uiterlijk. Één tip krijg je nog van ons cadeau; als je alleen maar met je jongeheer denkt, is dit vrijwel onmogelijk. Zodra je de eerste date verlaat met een gevoel dat jij ‘minder’ dan hem bent, of zelfs ‘lelijk’, dan ben jij degene die niet klaar is voor een relatie!!

De laatste mogelijk verborgen gebreken;

 • Je bent terughoudend om over jezelf te praten, omdat je jezelf ‘minder’ voelt
 • Je voelt de behoefte om op te scheppen om indruk op hem te maken
 • Dit soort types heb je eerder gedate en het begint een patroon te worden
 • Kun je één alarmbel opnoemen die je genegeerd hebt? Dat is voldoende waarschuwing!

 

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Exclusief - Top 10 van afkortingen in de gayscene

Exclusief – Top 10 van afkortingen in de gayscene

CHEMS In tegenstelling tot wat veel outsiders veronderstellen, wordt met ‘chems’ slechts zelden aan poppers …

5 reacties

 1. Bedankt voor de geweldige tips. Ook nog heel leuk om te lezen! 😀

 2. ik vind het moeilijk om met een man af te spreken ? wat kan ik hier aan doen .

 3. Hoi bedankt voor de adviezen die mijn 11 jarige zusje nog had kunnen geven

 4. gaat alleen maar om seks. Ik ben zelf homo en loop 25 jaar mee in het wereldje. het gaat maar om 1 ding. seks. de rest kun je het bekijken. leeuwedeel van de homo’s is een psychopaat. zij die het in het geheim zijn totaal gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.