zondag , 19 november 2017
Home / Tips / Gaysex / Wat betekent Bottom,Top en Versa?
Wat betekent Bottom,Top en Versa?
© Screenshot Youtube wickydkewl

Wat betekent Bottom,Top en Versa?

Top, bottom, of versatile zijn rollen die mensen aan kunnen nemen tijdens seksueel verkeer. Een top is iemand die tijdens de geslachtsdaad penetreert (de handelende partner), een bottom is degene die gepenetreerd wordt (de ontvangende partner), en een versatile kan zowel als top als bottom optreden.

De termen worden met name gebruikt voor en door homoseksuele en biseksuele mannen maar de termen kunnen ook gebruikt worden voor heteroseksuele uitingen.De termen worden vaak gebruikt om iemands gebruikelijke seksuele voorkeur aan te geven. Ze kunnen echter ook worden gebruikt om bredere sociale, psychologische en/of seksuele identiteiten te beschrijven. Ten onrechte is echter lange tijd de rol van bottom gezien als passief en toegeeflijk en die van de top als actief, ondernemend en dominant.

Top

Een top is degene met de penetrerende rol tijdens de anale en orale seks. Het kan ook een beschrijving geven van een bredere persoonlijke identiteit in een romantische of seksuele relatie, met als kenmerk dominantie. Deze identiteit is echter geen vereiste voor een top. Een totale top is iemand die uitsluitend penetreert in zowel orale als anale seks. Een power top is een agressieve top. Een orale top is de penetrerende persoon in orale seks. Een top/versatile is iemand die liever de rol van top aanneemt, maar ook af en toe de rol van bottom. Top is Engels voor “bovenop”, maar dit houdt in deze context geenszins in dat de handelende partner per se bovenop ligt tijdens de geslachtsgemeenschap: de top kan net zo goed bereden worden.

Bottom

Een bottom is degene die gepenetreerd wordt tijdens de, meestal anale, geslachtsgemeenschap. “Bottommen” wordt ook gebruikt als werkwoord dat “anaal of oraal gepenetreerd worden” betekent. Bottom kan ook een beschrijving geven van een bredere persoonlijke identiteit in een romantische of seksuele relatie, met als kenmerk onderdanig. Deze identiteit is echter geen vereiste voor een bottom. Een totale bottom is iemand die een louter passieve rol aanneemt tijdens anale of orale seks. Een orale bottom is iemand die de ontvangende partner is in orale seks. Een bottom loopt meer risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) dan een top.

Versatile (versa)

De meeste seksuele partners hebben een voorkeur voor de ene dan wel andere rol. Een versatile daarentegen is iemand die zowel de rol van top als die van bottom kan waarderen. Tijdens het seksuele spel is het bij gelijkwaardige partners gewoonlijk dat men van rol wisselt en men aldus achtereenvolgens top dan wel bottom is.

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Exclusief - Je eerste keer naar de gaybar, hoe werkt dat?

Exclusief – Je eerste keer naar de gaybar, hoe werkt dat?

Stel dat je nieuwsgierig bent, of misschien zelfs al vrij zeker weet dat je waarschijnlijk …

Één reactie

  1. ik zoek vast relatie met jong man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.