In Oeganda is gisteren het eerste proces tegen homo’s begonnen sinds de invoering van de omstreden anti-homowet in februari. De aanklager verwijt twee homoseksuele mannen seks te hebben gehad -en daar staat zware gevangenisstraf op.
Verschillende homo’s zijn inmiddels ondergedoken of het land ontvlucht, uit angst de rest van hun leven in de gevangenis te moeten doorbrengen. Sinds februari staat er in Oeganda een gevangenisstraf van veertien jaar tot levenslang op het ‘herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten’. Ook praten over homoseksualiteit is strafbaar.
De twee mannen, Jackson Mukasa en Kim Mukisa, werden in januari gearresteerd terwijl ze door een menigte werden belaagd. Hen wordt ten laste gelegd dat ze seksuele handelingen hebben verricht die ‘tegen de natuur’ ingaan, aldus hun advocaat Ladislaus Rwakafuuzi.
Bewijs
Eerdere processen tegen homoseksualiteit mislukten wegens gebrek aan bewijs, maar het Openbaar Ministerie zegt nu verschillende getuigen te hebben die de ‘misdaad’ kunnen bevestigen van de twee mannen. Volgens Mukasa en Mukisa zijn de claims echter niet waar. Ze hopen op borgtocht vrij te komen.
Al sinds de koloniale tijd is homoseksualiteit in Oeganda verboden, maar met de nieuwe wet zijn de regels flink aangescherpt. Hierdoor zijn zwaardere straffen tegen homo’s mogelijk geworden. In 2009, had de Oegandese regering het plan de doodstraf in te voeren voor ‘veelvuldige overtreders’, maar dit werd door internationale druk uiteindelijk vervangen door levenslang. Homoactivisten schatten dat er honderdduizenden homoseksuelen leven in Oeganda. Uit angst voor vervolging komen de meesten niet uit voor hun geaardheid.
Klopjacht
Sinds de invoer van de wet in Oeganda is het land een ware klopjacht tegen homo’s begonnen. Een Oegandese krant plaatste in februari een top 200 van homo’s in het land, compleet met volledige namen en foto’s van de personen in kwestie. Een dag na de invoer van de wet gingen meer dan 30.000 mensen de straat op om te vieren dat de wet was aangenomen. Ze luisterden naar sprekers die homoseksuelen ‘beesten’, ‘criminelen’ en ‘duivels’ noemden.
Volgens enkele Oegandese homoactivisten zijn veel homo’s inmiddels ondergedoken of het land ontvlucht. Eén van hen is John Abadallah Wambere, leider van de homorechtenorganisatie Spectrum Uganda Initiatives, en openlijk homoseksueel. In februari ontvluchtte hij Oeganda. Hij was bang de rest van zijn leven in de gevangenis door te moeten brengen of zelfs te worden vermoord.
Dreiging
Wambere heeft al eerder in Oeganda in de gevangenis gezeten. Daarnaast werd hij meerdere keren lastiggevallen en door verschillende nationale kranten publiekelijk aan de schandpaal genageld. Ook is hij meerdere keren bedreigd. Volgens Wambere is de dreiging tegen de homoseksuele gemeenschap alleen maar verergerd sinds de nieuwe wet.
Wambere heeft afgelopen maandag asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. Hij liet weten het hartverscheurend te vinden de homogemeenschap in Oeganda achter te moeten laten. ‘De regering weigert ons te beschermen’, aldus Wambere.
Volgens Wambere worden zelfs mensen die geassocieerd worden met de homogemeenschap veroordeeld. De activist, die een zestienjarige dochter in Oeganda heeft, kon naar eigen zeggen niet meer gezien worden in de buurt van haar school, uit angst voor de veiligheid van zijn dochter.
‘Promotie homoseksualiteit’
Volgens de Oegandese president Yoweri Museveni heeft hij de wet ondertekend om te voorkomen dat ‘westerse groeperingen homoseksualiteit gaan promoten in Oeganda’.
De wet heeft wereldwijd tot een storm van kritiek geleid. Zo riep secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties Oeganda op de wet te herzien of in te trekken. Ook Nederland riep op tot herziening van de wet en nam maatregelen tegen Oeganda.
De ambassadeur van Oeganda werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloot 7 miljoen euro aan hulpgeld op te schorten. Het geld zou worden gebruikt om de justitiële sector in Oeganda te versterken. De overheid in Oeganda ziet deze westerse druk vooral als chantage.
Bron tekst: Holebi.info
Discussie over post