zondag , 19 november 2017
Home / Tips / Reizen / Review – Tips voor een gay citytrip naar Berlijn
Review - Tips voor een gay citytrip naar Berlijn
De Bondsdag in Berlijn © Marconst - pixabay.com

Review – Tips voor een gay citytrip naar Berlijn

Het team van GayOkay had een paar dagen vrij en boekte een citytrip naar Berlijn. De Duitse stad heeft, na Keulen, de grootste gay-community van het land en er is dan ook altijd wat te doen. Wij zochten voor je uit welke plekken je gezien móet hebben. Overweeg je om reisje te maken? Lees dan snel verder, met onze tips heb je gegarandeerd een fantastisch verblijf in Berlijn!

De reis zelf

Met een beetje on-line zoekwerk boek je al vanaf een paar tientjes je vlucht. Een goede tip is uit te wijken naar Eindhoven en met Transavia te vliegen op Berlijn Tegel Airport (TXL). Met een vluchttijd van ongeveer 50 minuten is het zelf voor mensen die een hekel hebben aan vliegen niet onoverkomelijk. Het openbaar vervoer in Berlijn is fantastisch geregeld en binnen een half uur sta je in het hart van de stad. Een ander alternatief is natuurlijk een roadtrip, vooral handig met een auto van de zaak. Afhankelijk van de plaats van vertrek en het verkeer ben je tussen de 7 en 9 uur onderweg.

Verblijf

Wanneer de reis is vastgelegd, is het wel zo handig om vooraf je overnachting(en) te boeken. Dit mag geen probleem zijn, want Berlijn is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Of je nu op zoek bent naar een guesthouse, hostel, hotelkamer of appartement, er is binnen ieder budget ruim voldoende keus.

Via booking.com kun je tegen doorgaans gunstige tarieven een keuze maken die past bij jouw voorkeuren en portemonnee. De homo’s zijn voornamelijk goed vertegenwoordigd in Schöneberg-Tempelhof, waar je dan ook veel gay (-friendly) hotels zult vinden. Hier kijkt in ieder geval niemand op van twee jongens die samen inchecken in een hotelkamer met een double-bed. In het bijzonder is het Axel Hotel het vernoemen waard. Dit designer hotel ligt aan het randje van de gayhub en richt zich specifiek op gays. Het noemt zichzelf dan ook ‘hetero-friendly’ en is een goede plek om je verblijf te beginnen.

Vermaak

Als je eenmaal in Berlijn bent aangekomen, wil je natuurlijk ook iets van de stad zien. Er zijn ruim voldoende highlights om er een cultureel hoogstandje van te maken. Wandelend, of met het openbaar vervoer, kun je er heel wat in één dag combineren. Het voornaamste advies is om zo snel mogelijk een kaart te scoren, met daarop de plattegrond en een overzicht van de U-bahn. In ieder station van de ondergrondse kun je voor € 6.30 per persoon een dagkaartje (zone A/B) kopen, waarmee je ruim voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het kaartje is geldig in bus, trein, tram

Naast de geëikte Brandenburger Tor, Reichstagde TV-toren op Alexanderplatz en de restanten van de muur, hebben wij nog een paar minder voor de hand liggende tips, die je eigenlijk niet mag missen. Wanneer je na het maken van je selfie onder de Brandenburger Tor linksaf gaat, de Ebertstraβe in, dan kom je automatisch uit bij het holocaust monument. Aan de overkant van de weg, enkele meters in het park, ligt hethomo monument. De kubus, waarin je een filmpje ziet van kussende mannen, is een kunstwerk dat werd geplaatst ter nagedachtenis van de 50.000 homoseksuelen die gedurende de Tweede Wereldoorlog werden geëxecuteerd. Vanuit hier kun je eenvoudig de straat uitlopen, richting Potsdamer Platz. Eenmaal daar aangekomen is het Sony Center een absolute must, al is dit wel het mooiste wanneer de avond is gevallen. Het futuristische gebouw wordt ’s avonds spectaculair uitgelicht en een halve liter op het binnenplein is dan ook een grote aanrader.

In het Noorden, richting Prenzlauer Berg, vind je aan de Bernauer Straβe een overblijfsel van de Berlijnse muur, die in 1989 neergehaald werd. Het restant toont je vanuit een (gratis) uitkijktoren hoe het stuk niemandsland eruit zag waar je doorheen moest als het je al lukte om over de muur te geraken. Vanuit vergelijkbare wachttorens werden eventuele succesvolle vluchtpogingen vrijwel altijd alsnog verijdeld, in het niemandsland was je een open doelwit. Als je hier gaat kijken, doe dat dan vooral op zondag en doe de avond ervoor een schietgebedje voor lekker weer. Bij de eerste zonnestralen komen de locals namelijk vlakbij, in het Mauerpark, in grote getalen samen om van hun vrije dag te genieten. Je haalt een lekker koud biertje en voegt je tussen de duizenden anderen. Iedereen is hier gelijk en er hangt een fantastische sfeer. De jeugd is verweven met de bejaarden, homo’s met hetero’s en iedere zoveel meter staat er wel iemand met messen te jongleren. Handig, die messen, want het is volkomen legaal om hier de BBQ aan te steken. Veel studenten verkopen je voor een euro of anderhalf een sappig stuk vlees van eigen grill, heb je meteen wat gegeten.

Checkpoint Charlie mag je natuurlijk niet missen, even op de foto met een knappe Amerikaanse soldaat is nooit weg. Let wel dat men hier gericht is op toeristen, dus dat je overal voor zal moeten betalen. Als je veilig de grenspost bent overgestoken, is het zeker de moeite waard om op zoek te gaan naar het straatnaambordje van de Glinkastraβe. Wanneer je hier doorheen loopt, zul je net naast de weg een hele lange muur met geschiedenis van de oorlog zien. Erg indrukwekkend, met geluidsopnames, foto’s en oude voorwerpen uit die tijd. Ook de vervolging van homo’s wordt hier duidelijk uitgelegd. Even verderop in dezelfde straat kunnen de waaghalzen met een luchtballon aan een touw een prachtig uitzicht van de stad scoren. Meteen daarnaast kun je terecht voor het huren van een leuk Trabantje in panterprint. Daarmee rijdt je in een kwartiertje naar het O2 World gebouw, dat naast een lang stuk van de Berlijnse muur ligt. Naast de fantastische kunstwerken die hierop geschilderd worden, zie je hier ontzettend goed hoe de scheiding tussen het arme Oosten en het rijke Westen nooit echt verdwenen is.

Aangezien wij geografisch gezien tot de rijke Westerlingen behoren, hebben we ook een heerlijk decadent terrasje aan het water voor je gevonden. Aan de Schiffbauerdamm kun je heerlijk eten en drinken bij Brasserie Ganymed. Vriendelijke bediening en een ontzettend leuk uitzicht. Leuke bijkomstigheid is dat Charlie Sheen er ooit een biertje dronk op het terras, voordat hij de drank vaarwel zei.

Voor de échte rijken onder ons is een bezoekje aan de Kürfurstendamm zeker de moeite waard. Naast de bekende kerk zonder puntje op de toren is hier namelijk het walhalla van de merkwinkels. In de winkelstraat bevinden zich meerdere winkels, die de modeminnende man het water in de mond doen lopen. Je zult er natuurlijk wel een aardige portemonnee voor mee moeten nemen. Hetzelfde geldt voor het bekende warenhuis KaDeWe, waar je alle merken onder één dak vindt. Vergelijkbaar met het Londense Harrods kun je in deze Bijenkorf 2.0 vrijwel alles kopen, maar alleen al om rond te kijken is het zeker de moeite waard om eens binnen te gaan.

Gayscene

Berlijn is vrijgevochten en dat merk je, het stikt namelijk op straat van de extravagante types en niemand kijkt er van op of om. Ook gays zijn hier breed geaccepteerd en maken zelfs een belangrijk onderdeel van de stadscultuur uit. Door heel de stad kom je regenboogvlaggen tegen, die het bestaan van vele gaybars, disco’s, (sex)clubs en andere doelgroeplocaties verraden.

De gayscene is dan ook groot in de stad en er is zowel binnen als buiten het seizoen op elke dag van de week wel iets te doen. Voor een aktuele agenda raden we je aan de eerste beste bar in te lopen en een Siegessäule magazine mee te nemen. Maandelijks wordt hierin de agenda voor de hele stad opgenomen, zodat jij precies weet wat er waar voor jou te doen is. Iets handzamer is de Siegessäule plattegrond, een absolute aanrader om je weg te vinden. Naast hotels geeft de kaart je een prima overzicht van alle culturele locaties, restaurants, bars & café’s, sexclubs en partyvenues. Met in totaal ruim 250 vermeldingen is het nagenoeg onmogelijk om je niet  te vermaken! GayOkay zou GayOkay niet zijn als we niet een paar van deze 250 locaties voor je hadden bezocht, dus hierbij onze aanbevelingen. Je begint zonder twijfel door af te reizen naar halte Nollendorfplatz of Wittenbergplatz. Van daaruit heb je op loopafstand een scala aan opties. Loop vooral een rondje door de straten en vergeet daarbij niet om even bij Blond, op de hoek van de Eisenacher Straβe en de Fuggerstraβe, binnen te stappen. De kroeg is niet groot, maar de knappe barmannen maken fantastische cocktails, terwijl jij zelf de muziek uitkiest via het gratis jukebox systeem. Als je lever om rust en je maag om iets te eten vraagt, dan is een bord nacho´s bij Mary Burger een goede oplossing. Neem je ze echter met pepers, dan zul je gegarandeerd nóg een have liter naar binnen klokken. Ook de hamburgers zijn er fantastisch en in dit restaurant, dat onderdeel is van Axel Hotel, kun je gebruik maken van gratis WiFi voor het posten van al je kiekjes. WiFi is in de stad slecht beschikbaar, met uitzondering van sommige hotels. Zorg dus dat je voordat je vertrekt even bij je provider checkt of je een buitenlandbundeltje af kunt sluiten, want anders betaal je jezelf scheel aan je Grindr-obsessie.

Als je het hoekje bij de Nollendorfplatz wel gezien hebt na een paar dagen, dan pak je de U-bahn naar Mehringdamm. Vlakbij de uitgang van de metro zit Der Boiler, de best aangeschreven gaysauna van Berlijn. Op de stoep vindt je Mohamed’s, waar de beste kebab van de hele stad wordt verkocht vanuit een klein hok. Als je de (vaak erg lange) rij volgt, zie je bovenaan de gevel het nummer 34 in gouden cijfers. De doorgang door het gebouw leidt naar de ingang van de sauna. Het terras van de aangrenzende kroeg reikt tot aan deze doorgang, waar je dus ongegeneerd plaats kunt nemen om met een biertje te checken wat voor volk er naar binnen gaat. Doorgaans zijn dit alleen mannen in de leeftijd van 40 – 60 jaar, maar dat maakt het schouwspel niet minder entertainend. Een leuk weetje is dat Lucas Entertainment in Der Boiler onlangs één van hun nieuwste pornofilms opnam. Als tegenprestatie mochten de reguliere bezoekers van de sauna als toeschouwer op de set aanwezig zijn.

Als je zelf in de categorie twinks valt, is er ook zeker voldoende te beleven. Door de hele stad worden jongerenavonden georganiseerd. De maximum leeftijd varieert van 25 tot 30 en is vaak alleen van toepassing tot een bepaalde tijd, waarna iedereen naar binnen mag. De Reizbar heeft bijvoorbeeld iedere eerste vrijdag van de maand Junge Sünde voor jongens tot 30 jaar en iets meer in het Noorden organiseert Stahlrohr 2.0 zelfs wekelijks op dinsdag een jongerenavond voor de leeftijdscategorie 18 tot 28. Wees wel gewaarschuwd, veel van deze café’s hebben naast een bar ook een cruising area en/of darkroom en de vaste gasten komen er doorgaans niet alleen om iets te drinken, al kan dat natuurlijk wel gewoon.

Tot slot is er Propaganda, een groot LGBT feest dat maandelijks wordt georganiseerd(behalve in april). Voorheen vond dit fantastische evenement plaats in Goya, één van de mooiste en bekendste discotheken in Berlijn. Sinds mei 2014 is het verhuisd naar de Imperial Club in de Friedrichstraβe, waar het zeker niet minder gezellig blijkt. Met bekende DJ’s wordt in twee zalen het dak eraf geblazen en met een gemengd, overwegend jonger, publiek is de sfeer geweldig. Je zou het feest kunnen vergelijken met de grote broer van de PANN-feesten in Nederland. GayOkay was erbij, en schreef natuurlijk een uitgebreid partyverslag voor je. Al met al komen we tot de conclusie dat Berlijn veel te bieden heeft en zijn we stiekem een beetje verliefd geworden op de stad. We werden niet alleen verliefd op de stad, maar op één tentje in het bijzonder. De Fritz & Co Imbiβ aan de Wittenbergplatz is dan ook de laatste tip die we je meegeven Het biologisch tentje waar ze friet, bier en curryworsten verkopen is op zich niet bijzonder. Zelfs met de uitgesproken gayversiering in de vorm van regenboogvlaggen all over the place kun je het prima missen. De hysterische Italiaanse nicht die er echter dagen van 14 uur staat te werken is absoluut geniaal. De manier waarop deze Super Mario’s Luigi look-a-like het voor zichzelf leuker maakt om te werken, maakt het snackbarretje voor zijn gasten vrijwel onweerstaanbaar.

Ga jij naar Berlijn of ben je er recent geweest? Laat vooral een reactie achter en vertel ons jouw hoogtepunten en hotspots!

 

Het team van GayOkay had een paar dagen vrij en boekte een citytrip naar Berlijn. De Duitse stad heeft, na Keulen, de grootste gay-community van het land en er is dan ook altijd wat te doen. Wij zochten voor je uit welke plekken je gezien móet hebben. Overweeg je om reisje te maken? Lees dan snel verder, met onze tips heb je gegarandeerd een fantastisch verblijf in Berlijn! De reis zelf Met een beetje on-line zoekwerk boek je al vanaf een paar tientjes je vlucht. Een goede tip is uit te wijken naar Eindhoven en met Transavia te vliegen op Berlijn Tegel Airport…

Gaycitytrip naar Berlijn

Reis - 9
Verblijf - 8.5
Vermaak - 7
Gayscene - 9

8.4

User Rating: Be the first one !

Over Gayokay.nl

Gayokay is een website gemaakt dóór en vóór homoseksuelen. Wij houden je dagelijks op de hoogte van het laatste gaynieuws. Daarnaast staat onze website bordevol leuke tips, video's en reviews. Naast artikelen kun je ook je eigen profiel aanmaken en in contact komen met andere leuke jongens/mannen.

Bekijk ook

Kopenhagen uitgeroepen als homovriendelijkste plek op aarde

Kopenhagen uitgeroepen als homovriendelijkste plek op aarde

Volgens de reisgids Lonely Planet is Kopenhagen de meest homovriendelijke plek ter wereld. De reisgids …

Één reactie

  1. Leuke site omdat wij graag leuke uitjes en dagjes uit organiseren in binnen en buitenland..gr Alan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.